О сколько нам открытий чудных готовит просвещенья дух

О сколько нам открытий чудных готовит просвещенья дух

неділя, 3 квітня 2016 р.

Індійська національна кухня

Індійська національна кухня надзвичайно багата та різноманітна, а без спецій та приправ не обходиться жодна страва. Сьогодні на сторінках Світу Цікавих Фактів ви дізнаєтеся чимало нового про особливості індійської кухні.


У раціоні індійської родини, яка сповідує індуїзм, стравам із яловичини немає місця.
Справа у тім, що в Індії корова вважається священною твариною і хоча яловичину індуси не споживають, вони не надто шанують й інші види м’яса, акцентуючи увагу на вегетаріанських стравах.

Вишукана й корисна індійська кухня більшою мірою складається із овочів, бобів, злаків, які приправляють традиційними гострими спеціями, у переліку яких суміш каррі посіла особливе місце. Дуже часто на тарілці в індуса викладено варений рис та різного типу коржі із прісного тіста, які слугують гарніром, а, до прикладу, курча під соусом каррі, виступає у ролі основної страви.
indian-dishes
Втім, не слід забувати, що сучасна Індія поділена на штати, у яких проживають як представники індуїзму, так і мусульмани. До прикладу, у традиційних стравах штатів Кашмір та Пенджаб, де живе багато мусульман, свинину майже не вживають, натомість яловичину не виключають із раціону.

Топлене масло дхі із домішками спецій масаламі складає основу пенджабської кухні, більшість страв якої готують із додаванням вершків, йогуртів, сиру паніру. Пенджабці вживають багато прянощів, а ще цибулі й часнику. Рис та жито слугують пенджабцям гарніром до основної страви, до прикладу, курчат тандурі. М’ясо маринують у йогурті з гострими спеціями, а потім запікають у спеціальній печі тандурі.

У штаті Кашмір, як і у сусідньому Пенджабі, де також проживає багато мусульман, свинини майже не вживають. А от з ягняти можуть приготувати більше 30 страв. Кулінарне обличчя індійського Кашміру − кухня вазван, яка складається з 36 традиційних страв з різних видів м’яса та риби, що їх подають на бенкеті.
Індійські спеціїїСтрави північно-західної індо-мусульманської кухні муглай схожі на традиційні наїдки Сходу. Це передусім люля-кебаб, шурпа, плов, халва та айран, але більшість з них щедро приправляють звичними для всіх індусів кукурмою та каррі. Точного рецепту суміші каррі не існує, цю приправу готують безпосередньо перед використанням, перемелюючи, змішуючи і обсмажуючи компоненти, серед яких куркума, коріандр, червоний та чорний, а також кайєнський перець, кумін, кардамон, часник та інші. Важливо знати, що під словом “каррі”, окрім суміші спецій, в Індії мають на увазі різноманітні приправлені прянощами густі перші страви з тушкованих овочів, бобових і м’яса.

Зазвичай каррі подають із гарніром зі злаків, частіше всього з рисом. Щодо супів, то вони в індійській національній кухні також широко представлені. Перші страви, такі як суп дхал, переважно готують з овочів та бобів. Також індуси вживають багато сиру, вірніше, його м’які сорти, приміром, зварений з картоплею і вершками домашній сир шахи панір.

Важливу віху в індійській національній кухні займають солодощі, яких дуже багато. Індійські солодощі виготовляють з натуральних продуктів, таких як мед, горіхи, фрукти. Серед найпопулярніших − рассгулла (сирні кульки у рожевому сиропі), гулаб-джамун (мигдалеві кульки у меді), барфі, джалебі, морозиво з кардамоном тощо.

Тож, індійська національна кухня яскрава та різноманітна, як сама Індія. Протягом багатьох століть, розвиваючись і видозмінюючись, індійська кухня увібрала у себе краще від звичаїв і страв інших народів, але їй також вдалось зберегти самобутність.

Немає коментарів:

Дописати коментар